Et yemeklerinin yanına garnitür ve perhiz yemeği olarak kullanılabilir
MALZEMELER:
6-7 patates
1 kaşık yağ
1 bardak süt
Tuz
YAPILIŞI:
1- Patatesler yıkanıp haşlanır. Sıcakken soyulup püre makinesinden geçirilir veya rendelenir.
2- Yağ, süt ve tuz konup ateşte yağ eriyinceye kadar karıştırılır.
KISA BİLGİ:
1- Patates püresi en kolay sindirilen bir yemektir. Midede kalma süresi 5- 6 dakikadır.
2- Soyulmadan haşlanan patates, içindeki C vitamininin %94'ünü muhafaza eder.
3- Patates bağırsakları, böbrekleri ve kanı temizler. Kanın asitliğini giderir. Şişmanlar ve şeker hastaları için iyi bir gıdadır.
Patatesleri soyun, 3 cm. büyüklüğünde parçalara ayırın. Tuzlu suda bir taşım kaynatın, üstü kapalı 20 dakika haşlayıp süzün. Patatesleri patates ezicisi ile ezin. Kremayı, süt ile bir taşım kaynatıp patateslerle karıştırın. Tuz, karabiber ve muskat ile tatlandırın.
MALZEMELER:
5-6 ADET PATATES
BİR MİKTAR SÜT
TUZ,KARABİBER
1 ÇORBA KAŞIĞI TEREYAĞI
YAPILIŞI:
patatesler ince bir şekilde soyulur .küp şeklinde doğranır.geniş olmayan bir tencereye alınır.üzerine doğranmış patateslerin üstünü örtecek kadar süt dökülür.patatesler yumusadıktan sonra el blendrıyla ezilir.daha sonra içine tuz karabiber ve tereyağı atılır.yağ eriyene kadar ateş üstünde çevrilir.
afiyet olsun.
Patatesin dış kabukları temizlenir, dörde, beşe kesilir. Temizlenme bittikten sonra iyice yıkanıp bol suda pişirilir. Süzgüye çıkarılır, patates sıkma makinesiyle sıkılır, Yeteri kadar tuz, tereyağı iyice karıştırılır. Yeteri kadar kaynamış su ilâvesiyle tekrar karıştırılır ve tamamlanmış olur. Arzu edilen et yemeği yanına ya da sade olarak kullanılır.
500 gram patates
çeyrek su bardağı süt.
20 gram tereyağı
Bir kap içine yarım kilo patates, temizlenip kesilir ve birkaç su yıkandıktan sonra haşlanır. Süzgüye çıkarılarak patates makinesinden geçirilir. Tereyağı, süt ilâve edilerek ve yumurta teliyle de iyice karıştırılarak tamamlanmış olur. Eğer tereyağı izin verilmiyorsa yalnız patates makineden suluca geçirilir ve öyle kullanılır.
Patatesleri soyup dilimleyin, üzerini örtecek kadar su ile pişirin. Soğumadan presten geçirin veya çatalla iyice ezin. Tereyağı ve tuz koyup orta hararetli ateş üzerine koyun. Ateşteyken azar azar süt ilâve edin.
MALZEME (6 kişilik)
600 gram patates
Yarım litre süt
Karabiber,
tuz.
Patatesleri soyun, yıkayın, dört parçaya bölün. Çelik tencerenizde suyla kaynatın. Pişen patatesi iyice ezin. Suyu boşaltılmış tencereye dökün. Bir parça tereyağı ilave ederek, tahta kaşıkla iyice karıştırın. Daha sonra azar azar sıcak süt ekleyin. Tel çırpıcı ile devamlı karıştırın. Püre, krema kıvamına gelince tuz ve karabiber serperek servise hazırlayın.
1 kg. patates
1 su bardağı süt
1,5-2 çorba kaşığı tereyağı
karabiber
tuz
1 tutam ince rendelenmiş kaşar
Patatesler kabuklu olarak yumuşayana kadar haşlanır. Sıcakken soyulur, püre aletiyle ezilir, ya da kalburdan geçilir. Üzerine sıcak süt ve tereyağa yavaş yavaş eklenerek karıştırılır. Sıcakken kaşar rendesi eklenir, tuz, karabiber eklenir, iyica karıştırılır. Et yemeklerinin yanında garnitür olarak sunulur.
4 adet patates
1 çay bardağı süt
yarım çorba kaşığı tereyağı
1 çay bardağı ince kaşar rendesi
1 tutam tuz
1 tutam karabiber
Patatesler kabuklarıyla iyice haşlanır. Sıcakken kabukları soyulur. Çatalla ya da püre aletiyle ezerken bir taraftan ince ince süt akıtılır, tereyağı eklenir, rende katar katılır, tuz ve karabiber serpilir, hiç pürüz kalmayınca servis tabağına aktarılır.
3 Patates
1 Çay bardağı süt.
1 Çorba kaşığı tereyağ
Patates, temizlenip kesilir ve birkaç su yıkadıktan sonra pişirilir. Süzgüye çıkarılarak patates makinesinden geçirilir. Tereyağı, süt eklenerek ve yumurta teliyle de iyice karıştırılarak tamamlanmış olur.
6 orta boy patates
1/2 çorba kaşığı tereyağ
1 su bardağı süt
1 çay kaşığı tuz
karabiber
Patatesleri az su ile pişiriniz. Kabuklarını soyup püre makinasından geçiriniz veya çatalla eziniz. Süt ve yağını ilave edip karıştırarak bir iki taşım kaynatınız. Arzuya göre tuz ve karabiber katıp karıştırınız.
Malzemeler:
1 kg patates
2-3 kaşık zeytinyağı
2-3 kaşık salça
1 tatlı kaşığı kırmızı toz biber
1 tatlı kaşığı karabiber
1 tatlı kaşığı kimyon
1/2 tatlı kaşığı köri
1 çorba kaşığı tuz
3-4 diş ezilmiş sarımsak
Havucumuzun saplarını oluşturmak için maydanoz ve dereotu yaprakları
2 yemek kaşığı da mayonez de koyabilirsiniz
Patatesleri haşlayıp rendeliyoruz. Tüm malzemeyi ekleyip iyice karıştırıp havuç şekli verip doğal görünüm kazanmaları için üzerine bıçakla enine doğru çizikler atıyoruz. Maydanoz ya da dereotu yapraklan ile süslüyoruz.
6 adet limon büyüklüğünde patates
1 çorba kaşığı tereyağı
1 çay bardağı süt
1 avuç rende kaşar
Tuz
Patatesler haşlanır. Sıcakken soyulur, bir tencereye aktarılır. Patates ezme aletiyle ezmeye başlanır. Sonra kısık ateşe oturtulur, bir taraftan ezerek süt eklenir, tereyağı katılır. Pürüz kalmayana kadar ezilir. En son kaşar ve tuz atılır, iyice karıştırılır, ateşten alınır.
Hazırlanışı:
Patateslerin kabuklarını ince ince soyun, bol suda biraz tuz ilâvesiyle haşlayın. Başka bir tencerede 2 kaşık yağı eritin, 1 kaşık unu hafifçe pembeleştirin. 1 bardak sütü yavaş yavaş devamlı karıştırarak tencereye dökün. Patatesleri de çatalla iyice ezerek tencereye koyun. İyice karıştırın tuz ilâve edin. Arzu ederseniz kırmızı ve karabiber de ilâve edebilirsiniz.
1250 gram beyaz patates
100 gram tereyağı, ya da margarin (5 çorba kaşığı)
300 gram süt
Tuz
1 Bir tencereye; soyulmuş ve küçük doğranmış 1250 gram pü-relik beyaz patates koyarak, üstlerini iyice kaplayabilecek kadar su katmalı, sonra da patatesler iyice yumuşak bir hal alıncaya kadar orta kuvvetteki ateşte aşağı yukarı 25 dakika kadar haşlamak ve bir kevgirden geçirmek suretiyle suyunu döktükten sonra, bunları kalınca delikli bir kalbur, ya da pompres denen makineden peçirmek suretiyle püre haline getirmelidir. (Patatesler et suyunda haşlanacak olursa, yağ miktarını 100 gramdan 50, hatta hastalar için 20 grama düşürülebilir.)
2 Sonra, püre patateslere; 5 silme çorba kaşığı tereyağı ya da margarin ile 2 tatlı kaşığı da tuz katarak hafifçe ateş üstünde aşağı yukarı 5 dakika kadar tel ya da çatalla karıştırmak suretiyle yağı patateslere yedirmeli, sonra da bunlara; sıcak, ya da ılık bir halde bir - bir çeyrek bardak da süt katarak, tekrar iyice bir kanştırmalı ve servis yapmalıdır.
NOT: Bu püreye 300 gram süt yerine, 150 gram süt, 150 gram da çiğ krema konulacak olursa daha lezzetli ve nefis olur.
1 Yarım kilo patatesi kabuklarını soymadan haşlayın. Sıcakken kabuklarını soyun ve bir patates ezicisinden geçirin (Patates eziciniz yoksa, rendeleyebilirsiniz de)... Tencereye aldığınız patateslerin üzerine küp küp kestiğiniz 40 gram margarini koyun.
2 Margarin iyice eriyinceye kadar tahta bir kaşıkla karıştır m. Yaklaşık 100 ml (1/2 büyük su bardağı) sıcak sütü azar azar dökerek patatese yedirin (kullanacağınız sütün miktarı, pürede istediğiniz kıvama göre değişebilir).
3 Tencereyi ateşe alın, kısık ateşte tahta kaşıkla hızlı hızlı karıştırarak püreyi hazırlayın. Pürüzsüz bir krema kıvamına geldiğinde tencereyi ocaktan alıp, tuz ve muskat ile tadandırabilirsiniz.
1,5 kg beyaz patates
3 çorba kaşığı tereyağı
2 çorba kaşığı margarin
1,5 bardak süt
2 tatlı kaşığı tuz
Patatesler soyulur, küçük küçük doğranır ve tencereye konulur. Sonra bu tencereye su ilâve edilir, ateş üzerine oturtularak 25 dakika haşlanır ve bir süzgeçten geçirilerek süzülür. Sonra kalbura konulur, ezilerek püre haline getirilir ve bir sahana alınır. Tereyağ, margarin ve tuz ilâve edilerek sahan hafif ateş üzerine oturtulur. 5 dakika çatalla karıştırılır, yağlar patateslere yedirilir. Buna ılık süt de yedirilerek iyice karıştırılır ve servis yapılır.
Önce patatesler haşlanır. Patateslerin kolay soyulması için iyice haşlanmasına dikkat etmelidir. Bu işlem bitirildikten sonra patatesler bir tencereye rendelenir ve tencere orta ateşe koyulur. Sıra sütün ilâvesine geldiğinde kaşığın tersi ile bir yandan patatesler ezilir, bir taraftan da süt koyulur. Bu ameliye ne kadar iyi olursa pürenin içinde topak kalmaz. En son olarak da pürenin içine margarin konularak tencerenin ağzı kapanır ve yağın tencerenin hareretinde erimesi sağlanır. Servis yapılacağı zaman son bir kez karıştırılır ve öyle servis yapılır.